Het dorp Easterlittens ligt aan de kruising van de Bolswarder- en Franekervaart. De afstand tot Bolsward, Leeuwarden en Sneek is ongeveer gelijk, zo’n 15 kilometer. Deze steden bieden een breed scala aan culturele en culinaire avonturen.  Skrins is ook de naam van een natuurgebied van 100 ha waar het de melkveehouders in de buurt en natuurmonumenten het lukt om de weidevogels een goede habitat aan te bieden. Het is een ’save-haven’ voor vele trek- en weidevogels. In het voorjaar bieden de bloemrijke graslanden voldoende voedsel en rust om er te broeden. De melkveehouders met percelen rondom het natuurgebied zorgen voor de juiste voor- en nazorg van de weidevogels en hun kuikens. In het voorjaar en de zomer trilt en gonst de lucht van kievitten, grutto’s, tureluurs, wulpen en scholeksters.

In de woonkamer van het vakantiehuis vind u een kast met daarin allemaal activiteiten en bezienswaardigheden, het natuurgebied en het cafe in Oosterlittens waar u heerlijk kunt eten hebben we voor u uitgelicht.


Natuurgebied

Ieder jaar broedt een kleine kolonie visdiefjes en kluten in dit weidevogelreservaat. Maar het gebied staat vooral bekend om de enorme aantallen grutto’s, kieviten, veldleeuweriken en tureluurs die er elk jaar broeden. Honderden paartjes van deze soorten bevolken de bloemrijke weilanden in het voorjaar en maken er een enorm leven. De rammelende hazen zijn deze tijd ook in groten getale te bewonderen. Vanuit de vogelkijkhut, maar ook vanaf de weg kunt u genieten van dit schitterende schouwspel. Groenpootruiters, witgatjes, oeverlopers, kemphanen en bontbekplevieren laten zich bij de plas voor de hut zien. Net als smient, bergeend, slobeend en wintertaling.

Waterpeil verhogen

Om meer eenden en steltlopers te trekken heeft Natuurmonumenten het gebied natter gemaakt door het waterpeil te verhogen. Ook wordt vanaf januari tot en met mei een deel van het gebied onder water gezet. Dit trekt in de winter enorme aantallen ganzen aan. Daarnaast profiteren duizenden goudplevieren hiervan. Het is dus ook in de winter absoluut de moeite waard het gebied te bezoeken. Vervolgens strijken vanaf maart de eerste grutto’s en andere broedvogels neer bij dit natte gebied om te foerageren en te rusten. Ga mee op een van onze vroege vogelexcursies. Kijk voor het actuele programma-aanbod in de activiteitenkalender.

Skrins ligt in een ingepolderde geul van de Middelzee, een oude middeleeuwse zeearm. Het gebied bestaat uit natte weiden en bolle akkers, de zogeheten “bargerechjes”. Hier komt nog altijd zoutig water aan de oppervlakte. Deze ‘kwel’ voedt in Skrins bijzondere planten als schorrezoutgras en goudknopje. Bij de plas van Skrins staan planten als zilte schijnspurrie en melkkruid. Skrins vormt een natuurlijke verbinding met Skrok en ligt vlakij de Lionserpolder, twee andere gebieden van Natuurmonumenten. Samen vormen ze de Greidhoeke. Er is een gemarkeerde fietsroute uitgezet die de gebieden met elkaar verbindt.


Sfeervol en authentiek eetcafé in Oosterlittens (1,5 km)

“Een sfeervol café vlakbij een ver verleden.
Zo dichtbij, is oud-Friesland (Anno 1511)”

Het pand is gelegen aan het mooiste plein van Friesland in het hart van de Greidhoeke.

Een klein museum… overal vind je wel iets van vroeger. Een bezoek aan onze oude herberg betekent niets anders dan genieten van lekker eten en drinken in een nostalgische omgeving met een moderne service. De muurschilderingen tonen het dorp zoals het vroeger was. Aan het plafond hangen oude lampen die nog uit vooroorlogse tijden stammen. De zwart-wit foto’s aan de muur herinneren aan die periode. Hoe langer u kijkt, hoe meer u ziet in de “Taapkeamer”. Dat is de charme van deze plek; oog voor detail en een prettige sfeer van gezelligheid. Kom eens langs in Herbergh Het Wapen Friesland, u bent verzekerd van een warm onthaal. Kijk voor de diner en dessertkaart op http://www.hetwapenvanfriesland.nl/home.


Een camping en passantenhaven (bekroond door omroep Fryslân als beste kemping van 2011) met een paviljoen aan het water. De camping (gelegen in het dorp Easterlittens) is een rustige en vooral mooie camping en een unieke combinatie van rust en waterrecreatie. ( bekijk hier een video impressie  of een luchtopname van de camping en Easterlittens). Een heerlijke plek midden in het groen, centraal gelegen tussen de Friese steden Sneek, Bolsward, Harlingen, Franeker en Leeuwarden(culturele hoofdstad 2018). Een perfecte uitvalsbasis voor fietsers, wandelaars en kanoliefhebbers.De Bolserter trekfeart  en Frentsjerter feart zijn uitstekende viswateren die vanaf de camping bereikbaar zijn. Ook lopen er vanaf de camping schitterende routes door het weidse land die u zowel door rustieke terpdorpjes, alsook langs statige boerderijen en vogelkijkhutten (Skrok en Skrins ) voeren. Neem uw fototoestel mee, de zonsondergangen zijn betoverend!!

U kunt hier op het terras genieten aan het water, of bijvoorbeeld een bootje o.i.d. huren. Het ligt op 1 km loopafstand van het vakantiehuis. Kijk op http://www.it-kruswetter.nl/ voor meer informatie.