Op de boerderij van mede-eigenaren Bouma (op loopafstand van het vakantiehuis) worden rond half maart lammetjes geboren. Wanneer ze goed groeien mogen ze overdag naar buiten en lopen ze vaak met hun moeders voor het vakantiehuis. Kijk dit schatje dan: Op de 1e foto pasgeboren en de 2e foto een paar dagen oud.


Fotocollage: het vakantiehuis met boerderijdieren

Op het nabijgelegen melkveebedrijf wonen wij, familie Bouma. Het is een familiebedrijf. Er worden een kleine 200 melkkoeien verzorgd. Iedere dag worden de dames 2 keer gemolken, s’ochtends en s’avonds, en wordt er gevoerd, ligbedden schoongemaakt en andere verzorging voor de dieren gedaan. De kalfjes zijn ook op het melkveebedrijf aanwezig.
Wij houden van het werken met vee en de afwisseling van de seizoenen. Ons hart ligt echt op de boerderij. In de zomer oogsten we het gras voor de winter. Dan is de hele familie druk bezig, zelfs opa. Het gras maaien, wiersen en inkuilen en de koeien en kalveren verzorgen, we komen elkaar de hele dag tegen. Dat is heel bijzonder. Als we na een dag werken “klaar” zijn, en de koeien staan heerlijk te vreten aan het voerhek geeft dat veel voldoening. Onze koeien gaan in het voorjaar naar buiten. We weiden ze overdag in de percelen die om de stal heen liggen. Iedere dag krijgen ze een nieuw stuk grasland met vers gras. Ze hebben een waterbak in het weiland staan met slootwater. Als het zomers erg warm is gaan ze overdag vaak naar binnen, in de stal hangen 4 grote ventilatoren en is het bovendien een stuk koeler dan buiten door het geïsoleerde dak. Ook wanneer het regent willen de dames het liefst naar binnen. De koeien grazen buiten tot ongeveer eind September. Vaak wordt het grasland dan te nat en zijn ze liever binnen. We hebben de dak van de ligboxenstal vol liggen met zonnepanelen, zo benutten wij ons eigen opgewekte energie! Ook hebben we samen met de buren een windmolen. Deze levert genoeg energie voor ongeveer 250 huishoudens! We leveren deze energie aan het “net”.

Onze hobbydieren zijn schapen. Ieder voorjaar lammeren er ongeveer 30 schapen. Ze blijven eerst lekker binnen in de schuur en als het in Mei mooi weer wordt mogen ze naar buiten. De lammetjes zijn geweldig, als u in ons vakantiehuis verblijft bent u vrij om bij de schaapjes te kijken.

Wij willen u heel veel vertellen over onze boerderij en alle dieren, kom daarom gerust langs voor een rondleiding! Even bellen of appen van te voren is gewenst, vraag dan naar Eefje Venema-Bouma, 06 44609711 dan kan iemand tijd maken om u rond te leiden. Kijk in de Galerij voor foto’s van onze boerderij.